Üdvözöljük honlapunkon!

- KELLEMES BÖNGÉSZÉST! -

Üdvözöljük honlapunkon!

- KELLEMES BÖNGÉSZÉST! -

Üdvözöljük honlapunkon!

- KELLEMES BÖNGÉSZÉST! -

Üdvözöljük honlapunkon!

- KELLEMES BÖNGÉSZÉST! -

Üdvözöljük honlapunkon!

- KELLEMES BÖNGÉSZÉST! -

Üdvözöljük honlapunkon!

- KELLEMES BÖNGÉSZÉST! -

Üdvözöljük honlapunkon!

- KELLEMES BÖNGÉSZÉST! -

Nagyvarsány bemutatása

A Nyírség és a Beregi-síkság találkozásánál, a Tisza bal partján fekszik a község. Északon Gyürével szomszédos, délen szinte egybeépült Kisvarsánnyal. Vásárosnaménytól alig 5 kilométerre közúton érhető el.

Területe 1254 hektár. Népessége 1473 fő. A faluhoz tartozó Szabadságtanyán közel 360 fő él.

A megye egyik legrégebbi falvát a 10. században alapították, az ősfoglaló Kaplon nembeli Simon birtoka volt. Honfoglalás kori népnevét – Vosján – sokféleképpen változtatták az idők során, a Nagyvarsány alakváltozatait (Naghwarsan, Nagy Warvány, Nagy-Warsány, Nagy-Varsány) a 18-19. században vezették használatba.

Nagyvarsányt 1938-ban gazdasági, ipari központként jegyezték. 1978-ban Varsánygyüre néven egyesítették Gyürével, önállóságát 1991-ben nyerte vissza.

A falu műemlék református temploma 1926-ban végzett teljes átalakításakor nyerte el jelenlegi formáját.  Fő ékessége a különleges szépségű szentségfülke és az úrasztali terítő. A Szabadságtanyán 1993-ban épült fel az új református templom, tornyát 2004-ben emelték. Itt található a valamikori Rochlitz család kastélya.

A római katolikus templom 1901-ben épült. Az ország első toronnyal rendelkező baptista imaháza 1923-tól létezik, jelenlegi formájában 1949 óta áll. A II. világháborúban elhunytak tiszteletére emlékoszlopot állítottak.

A gazdaságban az alma-, meggy-, kukorica-, és napraforgó termesztésén túl fellendülőben van az erdőtelepítés és a méhészkedés. Az ipari ágazatot a kenyérgyár, a nápolyi és babapiskóta sütőgyár, a zsírüzem és a sóüzem mellett kisebb mezőgazdasági, kereskedelmi és szolgáltató cégek képviselik.

A falu infrastruktúrája óriási fejlődésen ment keresztül, 2000-re kiépült a teljes közműrendszer, minden utca szilárd burkolatot kapott. A régi víztározó helyén gyönyörűen kialakított park ma játszótérként és frekventált pihenőhelyként funkcionál, egyben a Nagyvarsányi Vigadalomnak nevezett falunap helyszíne.

2012-től a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium telephelyeként, egyházi fenntartásban működik a község integrált nevelési-oktatási intézménye. A komplexumban kapott helyett 200 férőhelyes színházterem, konyha, ebédlő, sportudvar, könyvtár és az uszoda, amely 4 éve üzemel.

A református egyház működteti az 50 fős idősek otthonát. Az alapvető szolgáltatásokat a gyógyszertár, posta és takarékszövetkezet biztosítja. Az elmúlt években megépült az Egészségügyi központ, ahol először szerveződött önálló háziorvosi és védőnői szolgálat, fogászati szakrendelés. A Nagyvarsány Lakosságának Egészségéért Alapítvány idén magzati szívultrahang-vizsgáló készüléket vásárolt a védőnői szolgálat számára.

2015-ben átlagon felüli pályázati bevétellel gyarapodott az önkormányzat, ebből mikrobuszt, illetve új traktort vásároltak komplett felszereléssel a közterületek gondozásához és az agrárfeladatokhoz.